I snart fjorton dar har influensan härjat min arma kropp. Jag svettas, fryser, kräks, hostar, nyser, kissar på mig och kvävs nästan. Dessutom har jag feber, värk i hela kroppen, ont i höger öra, rosslande och pipande andning samt en ömmande luftstrupe.
Men värst däran är smaklökarna. Det började med att de små skojarna begärde jordgubbssaft mitt i natten. Mannen levererade, lökarna fick det dom bett om och skickade omgående allt i retur. Tacksamhet kan de inte stava till!
Nästa craving var falukorv. Mitt soundtrack är "Jag vill ha blommig falukorv..." Och då talar vi om lunch och middag. Till frukost äter jag rostat bröd med marmelad. Det här har pågått i snart två veckor.
Jag hade ingen aning om att falukorv är en sådan flexibel näringskälla. Man skulle kunna tro att jag ätit den på alla tänkbara sätt, men nix, variationerna är oändliga.
Vi har naturligtvis den helt naturella korven, Skivad falukorv - prêt à manger. en liten försummad läckerhet om tiden och orken är knapp.
Vill man lyxa till det kan skivorna stekas och serveras med mos, Falukorv de luxe. Den rätten kan varieras i det oändliga. Med eller utan lingon, med eller utan rostad lök, med eller utan ketchup, med eller utan bostongurka och för den verkliga lyxliraren, med räksallad. Fast då talar vi Michelinklass.
Så har vi den kokta korven, Falukorv Hot Water. Obs, har absolut inget med Hot dog att göra. .Herregud vilken rikedom av varianter! Som tillbehör är kokt svensk potatis oslagbart och sedan är det såsen det kommer an på. Senapssås, pepparrotssås, currysås, tomatsås, löksås, brun sås, vit sås, mellanbeige sås, jordgubbssås. Nej. nu skojade jag till det.. Men faktum är att man kan smyga in lite nyttigheter som till exempel ärter eller hackad gräslök i såsen. Onödigt, kan tyckas, men man taget vad man haver.
En mycket uppskattad rätt är Falukorv Wild West. Vita bönor i tomatsås med stekta faluskivor - food för hårdingar trots grönsaksinslaget.
Falukorv Macaroni känner alla till. Tänk bara på att använda fetmjölk till stuvningen. Sjuka människor behöver näring.
Sedan har vi Falukorv à la Hasselback. Här snackar vi varianter. Korven skivas som hasselbackspotatis, något bredare skivor dock. Mellan skivorna kan allt ätligt placeras. Musslor, tomater, sardiner, ananas, nutella, mozarella och så vidare. Bara fantasin sätter gränser.
Vi får absolut inte glömma den gamla hederliga Falupytten. Kan också varieras i det oändliga, se ovan.
Själv uppfann jag en liten gourmeträtt häromdagen. Falukorv Bernaise. Stekta faluskivor förses med lite bernaisesås på ena sidan och värms långsamt så såsen får rinna ut mot kanterna och gotta till sig. Serveras med tunnskivad, råstekt potatis. Det är sånt man kommer på när man har feber!
Men min absoluta favorit är en smördrypande juvel, Falukorv parisienne. I ett stekjärn placeras en skiva bröd av hyfsad kvalitet, ett ägg (utan skal) och två skivor falukorv. Glömde nämna att stekjärnet ska vara fyllt med guldbubbligt, fräsande smör. Slarva inte med serveringen. Först bröd, ovanpå falukorv och överst ett icke vändstekt ägg. Absolut inga grönsaker, de bara river i halsen.
Det här är mumma för en frusen själ.
Och jag som inte ens har gillat falukorv tidigare!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar