Jag drömmer mig bort vid Kallsjön. |
Den heter Huså, ligger i Åre kommun i Jämtland där den speglar sig i blanka Kallsjön.
Byn var en gång stor och kunde konkurrera med Östersund om titeln Huvudort i Jämtland. Nu bor här bara ett 50-tal personer och byn är mest känd för gruvminnen och turism.
I sommar och sol är Kallbygden vänlig och inbjudande. |
1742 hittade man kopparmalm i Åreskutan och det blev startskottet för Husås storhetstid. Då var byn ett litet fäbodsamhälle dit traktens bönder skickade sina döttrar att gå vall med kor och getter. Nu blev byn centralort för malmbrytningen i gruvorna runtomkring. Malmen forslades hit, till Huså bruk, för att smältas och renas. Som mest var 600 personer knutna till bruket. Gruvarbetarna kom från när och fjärran för att få sin försörjning vid bruket. Det var unga, ofta svartmuskiga, män med smak för starka drycker och slagsmål. Och för vackra fäbodjäntor.
Gruvarbetare står staty i Huså.. |
Bönderna var måttligt förtjusta. De oroade sig, med rätta, för döttrarnas dygd och var liksom vi idag allmänt missbelåtna med de nya invånarna.
Men unga, vilda män blir ofta ansvarsfulla familjefäder med tiden och så gick det också här. Bonddöttrar och gruvarbetare förälskade sig och idag är många med jämtrötter en skön blandning av gruvfolk och bönder. Liksom mina barn och då pratar jag både om jämtbönder och skånebönder.
Jag kan inte låta bli att slås av likheterna med dagens flyktingvåg. Andelen "främlingar" då var mycket större än nu, men det gick bra då och lär väl göra det nu också.
Kalls kyrka ligger på andra sidan sjön från Huså räknat. |
Kanske vigdes Per och Christina här i Undersåkers gamla kyrka. |
Ett av namnen som dyker upp är Per Olofsson Malmsten. Han är gruvdräng och 1759, när han avancerat till smältare, gifter han sig med gruvfogden Fredrik Adlers dotter Christina. Han är mina barns farfars farfars farfars far.
Gruvhål i Fröå gruva, en av de gruvor som skickade malm till Huså.. |
Livet vid gruvorna var hårt. För att locka arbetare hjälpte bruket till att förse dem med små torp där de fick lite mark att bruka och kunde hålla husdjur. Torpen gjorde att man fick, efter den tidens mått mätt, kort arbetstid. Man hade femdagarsvecka med tolv timmars arbetsdag för att också hinna sköta torpen. Måndag till fredag var arbetsdagar och under veckan bodde de flesta i baracker vid bruket. Varje dag började och slutade med bön som hölls av gruvfogden. Kvällsbönen på fredagen var inte populär för då var det bråttom hem till torpen. Många försökte skolka, men sånt straffades.
Ingen annanstans försåg man arbetarna med torp. Men det
fanns ett gott skäl. Det rådde brist på yrkesfolk i gruvbranschen och Jämtlandsfjällen hade ju inte allra bästa läge och klimat. För att hålla kvar arbetarna i
denna kalla, karga ödemark fick man ta till lite mutor. Och ändå rymde folk,
mest till Norge. Och släpades om möjligt tillbaka hem till gruvan med hjälp av
nitiska myndighetspersoner.
Per och hans familj bodde i ett torp som kallades Malmtorpet. Som mest fanns 150 torp, idag finns bara något enstaka kvar.Den här yxan har svingats av en av förfäderna. Den hittades nyligen på en vind i Huså. |
Per och Christina fick tio barn och "bara" två dog som små. Bara, skriver jag, eftersom barnadödligheten var skrämmande hög vid den här tiden när missväxt och hungersår slog hårt mot människorna i de små torpen.
Per dog under ett sådant missväxtår, 1783. Då var han troligen drygt 50 år. Christina var tio år yngre och gravid. Hur hon klarade sig och barnen är en gåta. Fem var under tretton år och yngsta sonen hade ännu inte fötts. Christina var gravid änka i nästan nio månader innan sonen Johan föddes.
Hon klarade både sig själv och alla barnen, fyra av sönerna blev smältare liksom sin far. Christina blev 73 år gammal och i kyrkboken kan man 1814 kort och gott läsa "frös ihjäl". Inget mer, inte var och inte varför.
Bäcken där malmen forslades och behandlades på sin väg mot hyttan. |
Husås storhetstid var över 1881 när bruket gick i graven. Flykten från Huså började direkt. Mina barns farfar kom till Skåne tack vare att sockerbetsfälten behövde arbetskraft. Malm eller betor, det gör detsamma. Människor dras dit det finns möjlighet att leva.
Per och Christina har också släkt i USA. Många var de gruvarbetarättlingar som tog vägen till Trondheim och båtarna vidare över Atlanten. De flesta landade i Minnesota och många bor fortfarande där.
Kaffe hos släkten i Huså. |
För ett par år sedan besökte vi Huså. Där mötte vi Sonja som drev lanthandeln i Huså tills för några år sedan. Vi bjöds in att dricka kaffe med Sonja och hennes man Arne. Och naturligtvis visade det sig att vi var släkt, om än på långt håll. Vår gemensamma nämnare var släkten Lalander, en av alla de släkter som härstammar från Huså. Många andra släktnamn har också sitt ursprung här: Hyttsten, Råbock, Moverare, Löding och ännu några fler.
Bengt vandrar i fädernas fotspår. |
Visst var det en märklig upplevelse att trampa på stigar där barnens förfäder en gång gått och se de platser som varit deras hem och arbetsplatser.
En flock betesdjur var allt som fanns kvar av fäbodlivet i Huså. |