söndag 21 februari 2016

Ett stycke kvinnohistoria

Det har skrivits många böcker om mäns liv, mäktiga mäns, fattiga mäns, goda och mindre goda mäns, Män som levde i olika miljöer och under olika tidsepoker. Men jag undrar om det någonsin tidigare har skrivits en  berättelse som helt hållet handlar om en hemmafrus liv?


På nästan 1 500 tättskrivna pocketsidor, fördelade på tre böcker, har jag följt Maj genom vardag och fest som nygift på sent 30-tal och tills hon blev mormor på 60-talet.
Kristina Sandberg  har skrivit böckerna och för det har hon belönats med både Moa-pris och Augustpris.
Majs liv börjar i ett fattigt hem i Jämtland, men när vi träffar på henne är hon tjugo och har flyttat till stan, som i det här fallet är Örnsköldsvik. Och så går det som det så ofta gjorde på den tiden: söt flicka, möter man, blir med barn. Inte särskilt planerat och ingen stormande kärlek, faktiskt ingen kärlek alls, men bröllop blir det. För det skulle det helst bli om man blev med barn dåförtiden.
Bröllopet innebär för Majs del att hon hamnar mitt i Örnsköldsvikssocieteten och får göra en hisnande klassresa.
Hur möter då Maj den utmaningen? Hennes redskap blir slevar och kastruller, dammvippor och trasor. Hon blir den perfekta hemmafrun för i köket känner hon att hon kan mäta sig med resten av de damer som rör sig i de här kretsarna. Det är middagar och damluncher, julfester och födelsekalas och hela tiden redovisar Maj vad som lagas och serveras. Kan låta tråkigt, sett ur läsarens perspektiv, men det är det inte. Jag följer med spänning hur Maj hanterar gäddor, brödbak och inlagda päron. Det är ett stycke mathistoria.
Men böckerna är mer än så. Maj är alltid orolig att inte räcka till, att inte duga. Hon gör sig vacker och vill ha uppskattning, hon väljer kläder och bekymrar sig för att inte vara rätt. Hon uppfostrar barn och tar hand om åldrande släktingar. Och hon tar hand om sin make, även om han inte är den hon ville ha.
Maj får uppleva hemmafruns guldålder på 40- och 50-talet, men också omvälvningen när hemmafruns värde minskar och försvinner.
Parallellt med Majs lilla värld rullar den stora världen på med krig och efterkrigsår. Det gamla samhället där makens ställning var trygg och oföränderlig krackelerar och hon får anpassa sig till en föränderlig värld. Det är då Maj visar en styrka som man inte trodde hon hade.
Det ryms både tragedi och lycka i Majs liv, men på något sätt tycks lyckan rinna mellan hennes fingrar. Först efteråt ser hon vad hon missat och då är det för sent.
Det här är böcker som förtjänar en framskjuten plats i bokhyllan. Ett stycke kvinnohistoria i en värld som inte längre finns.
De tre böckerna heter Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris.